Poepboek

Deze slideshow vereist JavaScript.

In 2006 schreef ik samen met Erik den Boer, Marieke Wensink en Jolanda Janssen het POEPBOEK: drukwerk van Europese dieren, met alles wat nodig is om te bepalen van welk dier de drol is die je tijdens een wandeling in Europa tegenkomt. Foto’s van de poep van 55 dieren en een meetlatje. Plus 55 interessante en leuke verhaaltjes over de dieren en hun uitwerpselen.

Die van een vos is gedraaid en heeft een puntje, in die van de otter vind je graatjes en schubben. Wist je dat ze vroeger poepschoenen hadden? En wie hangt er nu keutelnetten in het bos?

Als je tijdens een wandeling wat meer met je neus kijkt, zal het je verbazen hoeveel poepjes, drolletjes en keuteltjes je ziet liggen langs of op het pad. Dieren zijn overal. In nieuwbouwwijken scharrelen egels, marters en vossen en in het bos lopen herten, dassen en wilde zwijnen. Alleen, je ziet ze bijna nooit. Hun poep vind je wel.
Tijdens een bergwandeling in Bulgarije zagen twee van de schrijvers van het POEPBOEK een vreemde drol liggen. Rond, groot, dik en stevig. Duidelijk niet van een geit, koe of hert. Maar waarvan dan? Een beer? Eenmaal weer thuis vroeg schrijver nummer drie: “Heb je er geen foto van gemaakt?” Nee, natuurlijk niet. Wie neemt nou een foto van poep? Het idee was geboren en de auteurs togen gewapend met camera en meetlat de natuur in, maakten foto’s en verzamelden allerlei wetenswaardigheden over poep.

Rosa Vitalie maakte de illustraties en deed de vormgeving van het POEPBOEK.

We maakten het boek in eigen beheer en alle exemplaren zijn inmiddels verkocht! Heel misschien dat je er tweedehands nog een kan bemachtigen….