Over Peter

Ik ben Peter Doeswijk, geboren op 18 mei 1952. Ik ben kunstenaar en ondernemer.

Tijdens mijn opleiding tot chemisch laborant bedacht ik altijd gekke dingen, tandpasta met een kleurtje of ik bedacht een logistiek plan om geld te verdienen met lege flessen. Maar ik ging toch een beetje mijn vader achterna, hij had een bakkerij en snackbar, de eerste in het dorp die ijs verkocht! Met een aantal zelfgetimmerde en verbouwde karren ging ik alle markten, braderieën en festivals in het land af en verkocht broodjes shoarma. Dat was in de jaren tachtig een nieuw en exotisch gerecht en ik verkocht ze … als warme broodjes.

Wat ik verdiende, investeerde ik in onroerend goed en begin jaren negentig verhuisde ik van mijn geboortedorp Aalsmeer naar Amsterdam. Aan de Vijzelgracht begon ik een winkeltje waar ik mijn schilderijen en meubels maakte en verkocht. Ik beschilderde telefoons, van die oude met draaischijven met zonnebloemen en koeienvlekken en dat trok de aandacht. Ik organiseerde een kerstkunstparade; een openluchttentoonstelling op het Rokin en daar stond ook mijn eerste kunstkerstboom. Niet zo’n plastic ding, maar een alternatieve, stoere boom gemaakt van hout van de sloop. Samen met scholieren van het ROC maakte ik nog veel meer bijzondere kerstbomen, van oude fietsen, piepschuim of chocolade. Deze stonden een aantal jaren op het plein voor de Stopera.

De start van de bouw aan de metro verstoorde de rust op de Vijzelgracht, maar ik probeerde er het beste van te maken. Met allerlei kunstprojecten vrolijkte ik de buurt op. De kijkdozenactie, de kusjes op de bouwhekken en nog veel meer leuke acties hadden een goed effect op de samenhang in de buurt, tussen bewoners en ondernemers en met de Gemeente en het projectbureau van de Noord/Zuidlijn. In 2007 richtten we de Ondernemersvereniging De Vijzel op om gezamenlijk op te komen voor de belangen van onze straat en buurt. Als voorzitter van die club doe ik er alles aan om de Vijzelstraat en -gracht zo mooi mogelijk te maken.

In 2011 maakte de KRO voor hun programma Goudmijn een leuk portret van me, dat filmpje kan je hier zien: Van shoarmaboer tot opleukburgemeester.